Design and interior


Uitdagende vormgeving met levendige uitstraling

Uitdagende vormgeving met levendige uitstraling

The design and interior is unique for Kindergarden Bartele in Amsterdam. We invest a lot in it, so that our spaces reflect the playfullness, joy and vividness and diversity that is characteristic for human life in its good sense. We have made it out of the perception of children for an adventurous environment and added it with an esthetic touch. Some people call this an organic kindergarden. While the interior of the different spaces lots of opportunities give to our children, it is no square big empty rooms, therefore sometimes adults can feel it as busy rooms.

Design: adventurous, warmth, vivid

Elke speelruimte op de begane grond heeft een vorm en kleuring naar de vier elementen: lucht, water, aarde en vuur. De foto hier rechts is van een plafond ornament in de ruimte met een vuur accent. De ornamenten zijn van cement en gips, dus extra brandvertragend. Sommige zoals in de wolkenruimte zijn later neutraler overgeschilderd in wit, omdat we merkten dat een ‘te aanwezige ruimte’ te druk werd.

Daarnaast wordt er veel met hout gewerkt, wat een natuurlijke uitstraling heeft, goed ventileert en isoleert.

Dartelen bij Bartele in de wolkenruimte!

Dartelen bij Bartele in de wolkenruimte!

 Interior and divison of rooms

Opvallend naast de plafond en muurelementen is vooral ook de ruimteverdeling. Zo zijn er relatief veel hoeken, waardoor het mogelijk is hoeken zo in te richten dat kinderen voor verschillende activiteiten bijpassende hoeken kunnen uitkiezen! De hoeken zijn zo gemaakt dat toezicht goed mogelijk is!

Ook is er in de peuterruimte een groot houten speelkasteel, op maat gemaakt en gecertificeerd. Kinderen spelen eronder graag kok! En de oudere mogen er bovenop graag een boekje lezen! Een overzicht van alle ruimtes is te zien op de pagina locatie.

Interior: wood furnishes and many corners for different activities

Zelf erop en afklimmen is leerzaam en handig!

Zelf erop en afklimmen is leerzaam en handig!

Voor de verschillende ontwikkeldomeinen is speelgoed aanwezig, veelal van natuurlijke materialen, zie verder onder speelgoed.

De inrichting stimuleert alle vier de ontwikkeldimensies:

  • De persoonlijke competentie doordat veel speelgoed en materialen uitnodigen om zelf vaardigheden te ontwikkelen. En te kiezen wat men nu gaat doen. Omdat wij rust belangrijk vinden voor de ontwikkeling, heeft de peutergroep een eigen grote slaapruimte. 
  • De motorische en praktische intelligentie wordt bevorderd doordat de ruimte uitnodigt om te bewegen, waarbij men rekening moet houden met de omgeving. Op en afstapjes, trappen, klauterspeelgoed etc. Maar ook diverse motorische spelletjes.
  • De sociaal-creatieve kwaliteit wordt bevorderd doordat er ruimte is voor creatieve activiteiten. Er zijn boven en beneden speeltafels, en kinderen kunnen zelf bij diverse speel- en creatieve materialen.
  • De waarnemings- en begripsontwikkeling wordt bevorderd doordat de ruimte vriendelijk is voor de zintuigen, een appel doet aan de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen. Tevens zijn allerlei materialen aanwezig qua kleur, geur, warmte ontvankelijkheid, vorm en textuur die verschillende zintuigen aanspreken, en weten leidsters hierop in te springen. Doordat leidsters kinderen persoonlijk aanspreken ontwikkelen kinderen beter hun eigen taal en meer woordjes.