Biological food healthy!


A biological kindergarden

Bartele is a biological kindergarden. Biological food contains among others less addititions and salt, is being made without pesticides. It is also good for the nature, vital agriculture and the world of animals. And therefore also for our future, especially that of our kids.

Biologische voeding op kinderdagverblijf

Biological food on Bartele: bases & variations

Kinderdagverblijf Bartele, kindergarden Amsterdam uses biological food and drinks since its initation in 1999 as a standard. We have stick with this policy, even in economic less good times. The value we attach towards a sustainable care for our environment is not something of our windows, but also and especially at the back of this kindergarden in Amsterdam Zuid with by example ecologic cleaning stuff.

Biological kindergarden, Bartele Kinderdagverblijf Amsterdam ecological.

Biological kindergarden Bartele, daily standard, daily variation.

A sustainable usage of food includes also chosing for a certain variety in food. From fresh to non fresh, from the local area or distant, from animal to organic protein, with or without sugar etc. We know by example from sugarproducts out of experience – as well as research – that children are becoming more unstable. For sandwich filling we have a variety with products, mostly without or with a low degree of sugar. We also do not serve meet, young kids do not need that, but proteine rich replacements. Biological fruit is also a daily standard, fresh as well as dry (see picture).

Food for babies is unfortunately not always biological, and is served in reconciliation with parents!

From flop chicken to flop vegetables: biological food is more then toxic free eating

Gezonde voeding, gezond lichaam!

Gezonde voeding, gezond lichaam!

Een ieder weet wel dat bij de reguliere teelt diverse middelen worden gebruikt om risico’s van ziekten te bestrijden en de groei van het te oogsten element van de plant te verhogen.

De risico’s op ziekten zijn bij reguliere, intensieve landbouw ook groter omdat de biodiversiteit lager is, waardoor er minder natuurlijke weerstand is. Bij onderzoek van producten van intensieve veeteelt zijn er vaak dan ook resten van bestrijdingsmiddelen gevonden die meer landbouwgif bevatten dan de toelaatbare norm voor kinderen. Dat is op zich al reden genoeg om biologisch te eten.

Maar wij doen dit eigenlijk om een andere, bredere reden. Het fenomeen van de plofkip maakt aardig duidelijk waar onze huidige industriële voeding voor staat. Dit stopt dus ook niet bij de plofkip. Een mooi illustratief onderzoek dat de groei van een krop sla uit intensieve landbouw versus biologische landbouw met elkaar vergeleek van het Louis Bolk Instituut vormde hiervoor een prachtige illustratie:

Biologisch eten op kinderdagverblijf Bartele, standaard sinds 1999.

Biologisch eten op kinderdagverblijf Bartele, standaard sinds 1999!

Biological food: aimed on the whole organism, until its putrefaction!

Terwijl op het oogstmoment producten van de intensieve landbouw er veel mooier en voller uit zien (afgezien van de smaak, zie bijv. het watergehalte van de beroemde Nederlandse stoplicht paprika’s) in tegenstelling tot biologische producten, bleek deze krop sla na het oogstmoment veel blad te zetten en binnen korte tijd te gaan rotten. De biologische sla daarentegen maakt voedzame stengels en levert een pracht aan stralende bloemetjes. Ook dieren weten bij proeven vaak uitstekend blind te kiezen voor een biologisch product .

In de intensieve landbouw worden allerlei maatregelen genomen om tot een prachtig en massa houdend oogstproduct te komen, van selectie van zaden met rechte en glansvolle producten (een kromme komkommer mag bijv. niet meer) die een zo groot mogelijk volume hebben. Dit leidt net zoa’s een plofkip dus tot plof groente. Bartele is echter niet fanatiek hierin hoor, wij weten dat het meer vraagt van de portemonnee, en dat lang niet alle supermarkten voldoende aanbod hebben.