Veiligheidsbeleid


Het veiligheidsbeleid kinderdagverblijf Bartele werkt met een risico inventarisatie en evaluatie (RIE), die de basis vormt van het veiligheidsbeleid zoals dit landelijk is voorgeschreven en wordt gecontroleerd. Dit houdt in dat jaarlijks de gehele vestiging wordt geïnventariseerd (per ruimte) op risico’s voor de veiligheid en gezondheid, waarbij allerlei risico’s in kaart worden gebracht per ruimte zowel qua kans dat het kan gebeuren als ernst van het risico. Hierop worden acties gedefinieerd en protocollen en werkinstructies gemaakt voor een veilig kinderdagverblijf.

Veiligheidsbeleid kinderdagverblijf Bartele, veel extra’s:

Het veiligheidsbeleid van kinderdagverblijf Bartele werkt naast de RIE met nog een aantal extra’s om de veiligheid optimaal te kunnen waarborgen:

  1. Een brandmeldinstallatiesysteem met volledige doormelding. Dit betekent dat wanneer een van de hoogwaardige rookdetectors iets opmerkt, de brandweer automatisch gebeld wordt en ons adres heeft, zodat er adequaat kan worden ingegrepen of worden afgestemd. Het beheer hiervan doen we zelf, op basis van een hiervoor gecertificeerde cursus, zodat we precies weten hoe alles werkt. Grotere kinderopvangorganisaties hebben zoiets standaard, maar voor kleine is dit vrij uniek. De BMI is gekoppeld aan een ontruimingsinstallatie, welke ontruiming bij werkelijk gevaar vergemakkelijkt.

    Veiligheidsbeleid in kinderopvang

    Veiligheidsbeleid in kinderopvang

  2. BHV & kinder EHBO. Alle vaste teamleden krijgen min eens in de drie jaar een update cursus. Normaal gesproken is het verplicht dat maar een aanwezig persoon op zo’n klein team zo’n cursus heeft.
  3. Een houder met een arsenaal aan klusjesmannen die binnen 12 a 60 uur een klus kan opknappen. We hebben een uitstekende klusjesman die zowel vakkundig is, zorgvuldig, snel en betaalbaar. Dat is heel fijn.
  4. Bartele heeft veel geïnvesteerd in een unieke uitdagende vormgeving. Dat gaat niet kant en klaar, maar is specifiek voor Bartele gemaakt. Als er dan wat stuk gaat dan is dit ook met maatwerk snel op te lossen. Zo heeft Bartele een groot binnenspeelhuis en een groot balkon met glijbaan, beiden gecertificeerd. veiligheidsbeleid Bartele voor een veilig kinderdagverblijf
  5. Pedagogisch houdt ons veiligheidsbeleid ook in dat we in de ruimte veel op en afstap mogelijkheden gecreëerd hebben. Een veilig kinderdagverblijf is voor Bartele dus geen kinderdagverblijf dat motorische uitdagingen ten koste laat gaan van elk denkbaar valrisico. We houden niet zo van een grote vierkante kale ruimte, zo voelt het leven niet aan als je naar kleine kinderen en de natuur kijkt! Deze ruimte inrichting daagt kinderen meer uit om hun motoriek te ontwikkelen, en dus ook wel eens te vallen. Daarnaast heeft het ook als voordeel dat ze afhankelijk van hun stemming een ruimte hoek kiezen die daar meer bij past, veiliger voelt.
  6. De ruimte-inrichting is eind 2011 zo verbouwd dat op de begane grond beide ruimtes zicht op elkaar hebben. Zo kunnen leidsters veel beter inspelen op elkaar als er wat gebeurt.