Vormgeving en inrichting


Uitdagende vormgeving met levendige uitstraling

Uitdagende vormgeving met levendige uitstraling

De vormgeving en inrichting Kinderdagverblijf Bartele is iets waarin zij uniek is. Hierin investeert Bartele veel, zodat de ruimte de speelsheid, levendigheid en diversiteit uitstraalt die eigen is aan het leven, een organisch kinderdagverblijf. Bartele is gemaakt vanuit het perspectief van kinderen, ook als dit ertoe leidt dat sommige ruimtes wat klein of druk ogen voor volwassenen. Het is dus geen grote vierkante ruimte maar bevat ruimte-indeling met een keur aan keuzemogelijkheden bevat voor kinderen.

Vormgeving: avontuurlijk, warm en levendig.

Elke speelruimte op de begane grond heeft een vorm en kleuring naar de vier elementen: lucht, water, aarde en vuur. De foto hier rechts is van een plafond ornament in de ruimte met een vuur accent. De ornamenten zijn van cement en gips, dus extra brandvertragend. Sommige zoals in de wolkenruimte zijn later neutraler overgeschilderd in wit, omdat we merkten dat een ‘te aanwezige ruimte’ te druk werd.

Daarnaast wordt er veel met hout gewerkt, wat een natuurlijke uitstraling heeft, goed ventileert en isoleert.

Bijzondere inrichting en vormgeving kinderdagverblijf, organisch

Dartelen bij Bartele in de wolkenruimte!

Ruimteverdeling organisch

Opvallend naast de plafond en muurelementen is vooral ook de ruimteverdeling. Zo zijn er relatief veel hoeken en niet zomaar een hoekje in een vierkante ruimte, maar met kindertrapjes en lage afschermin, waardoor het mogelijk is hoeken zo in te richten dat kinderen voor verschillende activiteiten bijpassende hoeken kunnen uitkiezen! De hoeken zijn zo gemaakt dat toezicht goed mogelijk is en geven toch een speels en organisch geheel!

Ook is er in de peuterruimte een groot houten speelkasteel, op maat gemaakt en gecertificeerd. Kinderen spelen eronder graag kok! En de oudere mogen er bovenop graag een boekje lezen! Een overzicht van alle ruimtes is te zien op de pagina locatie.

Inrichting kinderdagverblijf: houten meubilair en speelse hoeken

organisch, inrichting kinderdagverblijf

Babies mogen lekker rollen en bewegen, ieder in zijn tempo

Voor de verschillende ontwikkeldomeinen is speelgoed aanwezig, veelal van natuurlijke materialen, zie verder onder speelgoed.

De inrichting kinderdagverblijf stimuleert alle vier de ontwikkeldimensies:

  • De persoonlijke competentie doordat veel speelgoed en materialen uitnodigen om zelf vaardigheden te ontwikkelen. En te kiezen wat men nu gaat doen. Omdat wij rust belangrijk vinden voor de ontwikkeling, heeft de peutergroep een eigen grote slaapruimte. 
  • De motorische en praktische intelligentie wordt bevorderd doordat de ruimte uitnodigt om te bewegen, waarbij men rekening moet houden met de omgeving. Op en afstapjes, trappen, klauterspeelgoed etc. Maar ook diverse motorische spelletjes.
  • De sociaal-creatieve kwaliteit wordt bevorderd doordat er ruimte is voor creatieve activiteiten. Er zijn boven en beneden speeltafels, en kinderen kunnen zelf bij diverse speel- en creatieve materialen.
  • De waarnemings- en begripsontwikkeling wordt bevorderd doordat de ruimte vriendelijk is voor de zintuigen, een appel doet aan de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen. Tevens zijn allerlei materialen aanwezig qua kleur, geur, warmte ontvankelijkheid, vorm en textuur die verschillende zintuigen aanspreken, en weten leidsters hierop in te springen. Doordat leidsters kinderen persoonlijk aanspreken ontwikkelen kinderen beter hun eigen taal en meer woordjes.